Kunsten at skabe

malerier

2017
150 × 120 cm
59.06 × 47.24 in
Medier: 
olie
32.000 kr.
14 dages fuld returret

Serien af malerier med velklædte unge mænd, ”Brødre uden bånd”, tager udgangspunkt i min fars historie. Min farfar var ude for et trafikuheld og min far husker, hvordan hans far bagefter lå på en seng derhjemme og kastede blod op, indtil han døde. Min farmor stod pludselig alene tilbage med fire børn. Hun brød sammen, og min far blev sendt på kostskole som 8 årig i Barcelona.
På kostskolen knyttede han venskaber med andre drenge, der blev som brødre for ham. Ikke af blod, men af de bånd, de selv knyttede. Og som var de familiemedlem-mer, passede de på hinanden, drillede hinanden og udviklede deres egne ritualer.
Værkerne centrerer sig om de følelser, der er forbundet med at blive sendt væk fra familiens trygge rammer, og hvor forandringerne tvinger én til at finde nye overlevelsesmønstre og relationer. At finde et trygt miljø blandt fremmede og skabe bånd, selvom det ikke er blodbånd. På malerierne er mændene svære at aldersbestemme. De interagerer med hinanden, men enten har de lukkede eller slet ingen øjne. De har noget hemmeligt eller uopdaget i sig, og det kan give beskueren en ro at se på et billede, der ikke stirrer tilbage. Det usagte er centralt, og identiteten på de portrætterede udpensles ikke. En pointe kunne være, at man sjældent kender et menneske fuldt ud, selv om man er tæt på det.

Vallespir arbejder og bor i København og er primært kendt for hendes stiliserede stærke surrealisme blandet med temaer fra pop kulturen, "Pop surrealisme".
 
Der er spændinger i hendes malerier og en foruroligende psykologisk tvedeling nøje afbalanceret med en visuel sans for humor.