Mihrab II

plakater-posters-kunsttryk
linoleumstryk

2013
100 × 70 cm
39.37 × 27.56 in
Medier: 
papir
5.200 DKK
14 dages fuld returret
Gratis fragt på ordre over 1000 DKK

Mihrab II - 70 x 100 cm. Limited edition linoleumstryk af Marta Banaszak

Monotype linoleumstryk limited edition, signeret og dateret af kunstneren. Trykt på 100x70 cm FABRIANO Rosaspina Bianco 260g papir.

Alle linoleumstryk kommer fra kunstnerens eget oplag af 12 prøvetryk (épreuve d'artiste)
Dette linoleumstryk er en del af ph.d.-afhandlingen „Khan Asad Pasha, Monograph of the form”.

Værket viser mihrabens ornament, som er bønnens niche i Al-Azhar-moskeen i Kairo, Egypten. Udsmykningen i ablaq-stilen består af skiftende hvide og sorte striber og var udbredt i alle arabiske lande. Det nåede Europa med den muslimske tilstedeværelse på den iberiske halvø og blev pudsigt nok skraks adopteret som en dekorativ stil i kristen arkitektur.

Moskva Al-Azhar er et højt indflydelsesrigt center for politisk, intellektuel debat. Akademiet er det næststørste universitet i verden, grundlagt i 975 e.Kr. Det siges, at moskeernes navn er relateret til islamisk profet Muhammads datter Fatima, hun fik titlen Az-Zahra -Den stråelende.

En mihrab er nichen i en moskevæg, der angiver retningen mod Mekka. Muslimer stå med ansigtet mod denne retning, når de beder.

Strukturen blev tilpasset fra de bønne nicher, der var fælles for de koptiske kristne munkes orkestre. Mihrabs har ofte høj dekorationsgrad, da de er det centrale energiske punkt i moskeens struktur.